Apuneuwo wanhain keittokirjain lukemiseksi

eli vanhempia ruokasanoja nykysuomeksi
dilli tilli (Anethum graveolens)
fläski silava
gelee hyytelö
haarake haarukka
hiirenpapu sokeriherne, silpoydinherne (Pisum sativum var. sativum)
hiivapulveri leivinjauhe
hirvensarvisuola, hirvensarvensuola ammoniumbikarbonaatti
hyyde hyytelö
jumpru, jungfru n. 8 senttilitraa
juuri juures
juurikka lanttu (Brassica napus var. napobrassica), harvemmin: sokerijuurikas (Beta vulgaris var. altissima)
kaalirapi kyssäkaali (Brassica oleracea var. gongylodes)
kaava muotti
kahveli haarukka
kajennepippuri cayennenpippuri
kappa 4,58l (vanha) tai 5l (metrinen kappa)
kapusta puulusikka, kauha
karttu nuija
karotti astia, vars. emali-
karvalaukku karvarousku (Lactarius torminosus)
karvaspippuri mustapippuri (Piper nigrum)
kasari kattila
kase, kasi, kasti kastike
kastrulli kattila
kasviydin kurpitsa (Cucurbita pepo)
kaulakonmarja ruusunmarja
kehlo kulho
kirnumaito kirnupiimä
kirsimarja kirsikka (Prunus cerasus)
kiulukka ruusunmarja
kivisieni tatti
kivispiira kivipiira, lihasmaha
kokkara klimppi
koppelo naarasmetso
kortteli (nesteestä) n. 0,3 litraa
korveta polttaa (esim. sian karvoista)
korvo iso puinen astia, saavi, ämpäri
kouru ruutana (Carassius carassius)
krapu rapu
kristallisokeri hienosokeri
kryydi, kryyti mauste
kuoriainen krustadi
kuorre kuore, norssi (Osmerus eperlanus)
kuorukka kroketti
kurikka nuija
kuurnata, kuurnita siivilöidä, seuloa
kynsilaukka valkosipuli (Allium sativum)
kynä sulka
kyrsä (vars. kuivunut) leipä, siitä esim. maitoon liottamalla tehty taikina
kyökki keittiö
laukka sipuli, harvemmin: suolavesi
lehikäinen erityisellä lehikäisraudalla hiilloksella paistettu ohut pikkuleipä
lehtijuurikka mangoldi (Beta vulgaris var. cicla)
leivos leivonnainen
lestyjauhot, lestyt jauhot jyvän ydinosasta jauhettua hienoa jauhoa
liikkiö kinkku
liivakko liivate
linni blini
luoti, luodi n. 13 grammaa
lyöpätä ryöpätä, kiehauttaa
läkki pelti
löökki sipuli
maariankala kampela (Platichthys flesus)
mäihä raaste, sose, pyree; harvemmin: puuro
makusuola aromisuola, natriumglutamaatti
malmi valuraura
maruna rakuuna (Artemisia dracunculus)
maustin mauste
mettos metso (Tetrao urogallus)
multasieni tryffeli
muskotblomma muskottikukka
munaskuut munuaiset
munustali munuaisrasva
nakkia lihasta: nuijia
naula 425,076 grammaa
nisu vehnä (Triticum), pulla
pakara paksu (esim. puurosta)
paloviina viina
papu (vanhemmissa keittokirjoissa usein) herne
parahultainen, parahultanen sopiva
paarapähkinä parapähkinä (Bertholletia excelsa)
pannu usein myös: vuoka
parrisa parsa (Asparagus officinalis)
peitota pehmittää, hakata
penaatti pinaatti (Spinacia oleracea)
pilkkumi kulho
piparuutti piparjuuri (Armoracia rusticana)
puljonki lihaliemi
pumppu kurpitsa (Cucurbita pepo)
pöysti kinkku
riimi esim. lohesta: kraavi, graavi, vähän suolattu
riivata, riivitä raastaa
riivinleipä korppujauho
riivinrauta raastinrauta
rista herne
ruokota puhdistaa, kalasta: perata
ruoholaukka ruohosipuli (Allium schoenoprasum)
ruskuainen munankeltuainen
ryyppy, ryyppi 4 senttilitraa
räätikkä lanttu (Brassica napus var. napobrassica)
safrani sahrami (Crocus sativus)
saksankumina fenkoli (Foeniculum vulgare var. dulce)
sitroona, sitroni sitruuna (Citrus limon)
senappi sinappi
silava
myös: pekoni
soosi kastike
spenaatti pinaatti (Spinacia oleracea)
sulattu sulatettu
suklaa myös: kaakao
suurus lounas, suuruste; harvemmin: ruoka
syömä makkaran sisältö
taale kerma
tuoppi n. 1,3 litraa
vaapukka, vaarain, vattu vadelma (Rubus idaeus)
valmunsiemen unikonsiemen
valoontua valua
vastata vatkata
vari kuuma
varita kaltata
vihreäkaali lehtikaali (Brassica oleracea var. sabellica)
vormu muotti
vuokko vuoka
väskynä, veskuna, viskuna (vars. kuivattu) luumu (Prunus domestica)
yty ydin; väkevyys
Kirjallisuutta
Muun muassa seuraavia kirjoja ja www-sivuja on käytetty apuna tämän sanaston kokoamisessa.
- Edit Reinilä, Sofie Calonius, Valma Frank (toim.): Kasvis-kotiruoka , Helsinki 1913
- Granlund, J. F. (suom.): Kokki-Kirja, Turku 1849
- Nykysuomen sanakirja 1–5, Suomalaisen kirjallisuuden seura 1951–1961
- Suomen kielen perussanakirja I–III, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 1990–1994
- Seppo Rapo: Luovutetun Karjalan murresanasto
- Elias Lönnrot, Th. Saelan: Flora Fennica. – Suomen Kasvio. ,1866
- Anna Ranta (toim.): Hyötykasviyhdistys: siemenluettelo 2006
- Kansanterveyslaitos, ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Helsinki 2001.
- Katariina Rouvala: Jyviä ja akanoita, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Helsingin Sanomat 25.4.2000
- Helena Ahonen-Raassina (toim.): Yrttitarha
- Jaakko Rahola: Raholan syötäviä sanoja
- Kirsti Rannikko, Kyllikki Villa (suom.): Kodin keittiökirjasto – Sianliha, 7.p., Helsinki 1972
- Maija Suova (toim.): Joka naisen niksikirja, Porvoo 1952
- Siiri Kivilinna, Kustaa Valkamo: Ruokalajien käsikirja, 3. p., Porvoo 1968
- Aina Panelius: Laivakokki – neuvoja kokeille ja stuuerteille, Turku
1904, näköispainos Helsinki 2008, ISBN 978-952-480-106-5